Vrijwilligersbeleid van de Hudsonhof

Januari 2025

  1. De visie op vrijwilligerswerk in De Hudsonhof

De Hudsonhof is een vrijwilligersorganisatie. Zonder vrijwilligers zijn de activiteiten niet mogelijk. Vanuit alle deelnemende groepen zijn er vrijwilligers die een bijdrage leveren aan de taken binnen De Hudsonhof. Dit vrijwilligerswerk staat altijd in het teken van de doelstelling van De Hudsonhof.

Stimuleren van vrijwilligerswerk is een wezenlijk onderdeel van de werkwijze van De Hudsonhof. Iedereen die een bijdrage wil leveren, moet daar ook de kans voor krijgen. We stimuleren dat iedereen die dat kan, ook een bijdrage levert. We staan open voor vrijwilligers die door andere organisaties worden aangemeld, zoals WPI. Als het nodig is, creëren we een plek of een rol, waarin iemand kan meedoen en zijn of haar talenten kan ontdekken.

Het bestuur en de programmacommissie bestaan uit vrijwilligers. Vanuit alle groepen zijn er vertegenwoordigers in het bestuur en deelnemers aan de programmacommissie. Op die manier worden alle groepen betrokken bij het beleid en de opstelling van het activiteitenprogramma. Bij de samenstelling van het bestuur is diversiteit een belangrijk aandachtspunt.

2. De afspraken met vrijwilligers

De vrijwilligers werken in de geest van De Hudsonhof:

  • iedereen is welkom, zolang men zich netjes gedraagt;
  • iedereen die hulp vraagt, helpen we binnen onze mogelijkheden.

We vragen van de vrijwilligers dat zij een bijdrage leveren aan de doelstelling van De Hudsonhof. En we vragen dat zij zich houden aan de regels en het beleid dat het bestuur heeft vastgesteld. Daar­tegen­over staat dat de vrijwilliger ook grote zelfstandigheid en ruimte krijgt. Die ruimte maakt het ook aantrekkelijk om vrijwilliger in De Hudsonhof te worden en te blijven.

Voor de werkzaamheden wordt geen vergoeding gegeven, tenzij de taken verder gaan dan van een gewone vrijwilliger mag worden verwacht. Op dit moment geldt dat alleen voor grote wekelijkse schoonmaak­klussen.

Vrijwilligers zijn verzekerd voor aansprakelijkheid- en ongevallen via de Amsterdamse Vrijwilligers Verzekering van de gemeente. Daarnaast is er voor de bestuursleden een verzekering voor aansprakelijkheid als bestuurder.

Alle vaste vrijwilligers worden geregistreerd, onder meer voor de verzekering en de attenties. Met vrijwilligers die dat willen, wordt een vrijwilligerscontract afgesloten.

De vaste vrijwilligers maken per groep onderling de werkafspraken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de leden van het algemeen en dagelijks bestuur, de leden van de programmacommissie en de gastheren en –vrouwen.

3. Ontwikkelmogelijkheden, erkenning en waardering van vrijwilligers

We bieden vrijwilligers cursussen als ze daarom vragen, of als we denken dat dit zinvol is. Bijvoor­beeld op het gebied van onderlinge samenwerking, sociale vaardigheden, en bedrijfshulpverlening. In de begroting wordt hiervoor geld gereserveerd. Er is jaarlijks een minimaal een training.

Per groep vrijwilligers is er beleid met kleine attenties. En er zijn gezamenlijke sociale activiteiten, zoals samen een of twee keer per jaar uit eten gaan. 

4. Sociale veiligheid in De Hudsonhof

Het algemeen beleid is dat iedereen gerespecteerd wordt, vrijwilligers en bezoekers, onderling en wederzijds. Bij iedere vorm van gedrag die deze grens overschrijdt, vragen we vrijwilligers om dit direct te melden bij de coördinator of een bestuurslid en gaan we direct in gesprek.

We zorgen samen voor een veilige sfeer voor iedereen. Daarbij hoort er geen geweld mag worden gebruikt, geen lichamelijk geweld en ook niet mondeling of in teksten op papier, en geen machtsmisbruik of intimidatie. Mensen worden niet benadert of aangeraakt op een manier die ze kunnen ervaren als seksueel of erotisch.

Vrijwilligers letten er op dat er in de Hudsonhof geen sprake is van misbruik van bezoekers en ouderenmishandeling. Dat kan bijvoorbeeld gaan om geweld, pesten en financiële zaken.

Als een vrijwilliger denkt dat iemand zich niet houdt aan deze afspraken, of dat er sprake is van ouderenmishandeling, geeft die dat door aan de coördinator of een bestuurslid. Bij een vermoeden van huiselijk geweld zal de coördinator dit melden bij de aandachts­functionaris huiselijk geweld van Combiwel.

5. De begeleiding van vrijwilligers – oplossen van onenigheden

De vrijwilligers maken onderling afspraken, wie de werkzaamheden coördineert en hoe de meer ervaren vrijwilligers nieuwe vrijwilligers opvangen en begeleiden. Indien nodig, wordt er een vaste begeleider aangewezen, bijvoorbeeld voor een nieuwe gastheer die wordt aangedragen via WPI.

De beheerder houdt in de gaten of dit goed verloopt, adviseert, en treedt op bij onenigheid. In die rol is hij de eerste vertegenwoordiger van het bestuur. Alleen als het nodig is, treden de voorzitter van het bestuur en de beheerder samen op bij onenigheden.

6. Aantrekken en vasthouden van vrijwilligers

Het aantrekken en vasthouden van vrijwilligers gebeurt bij De Hudsonhof niet met een financiële vergoeding. Wij proberen met alle bovenstaande elementen een leuke en inspirerende plek te bieden, zoals mogelijkheden voor het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden, ruimte voor zelfstandig­heid, regelmatig sociale activiteiten en een goede sfeer.

Van vrijwilligers die activiteiten begeleiden vragen we een VOG. Die kan via De Hudsonhof worden aangevraagd. Voor een gastheer of – vrouw die zorgt voor de koffie en thee bij activiteiten is geen VOG nodig.

Met een nieuwe vrijwilliger wordt voordat deze begint een gesprek gehouden, waarbij dit vrijwilligersbeleid wordt besproken.

7. Vertrouwenscontactpersoon

De Hudsonhof heeft een vertrouwenscontactpersoon.

Als een vrijwilliger, bezoeker of andere betrokkene vindt dat er binnen De Hudsonhof sprake is van grensoverschrijdend gedrag, kan deze dat bespreken met vertrouwenscontactpersoon.  Dat kan bijvoorbeeld gaan om pesterijen, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De vertrouwenscontactpersoon is beschikbaar voor iedereen, biedt een luisterend oor, denkt mee en kan uitleggen wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn.

De vertrouwenscontactpersoon behandelt informatie vertrouwelijk en doet niets zonder medeweten van de betrokkene. Alleen als er gevraag dreigt of er een dwingende reden is, kan de vertrouwenscontactpersoon de geheimhouding doorbreken.

Als jij vindt dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen De Hudsonhof kun je dat melden bij het bestuur. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Daarom hebben we ook vertrouwenscontactpersonen waarmee je dat eerst kunt bespreken. De vertrouwenscontactpersoon luistert naar je verhaal en kan advies geven wat je verder kunt doen. De vertrouwenscontactpersoon behandelt alle informatie vertrouwelijk en doet niets zonder medeweten van de betrokkene. Alleen als er gevraagd dreigt of er een dwingende reden is, kan de vertrouwenscontactpersoon de geheimhouding doorbreken.

De vertrouwenscontactpersonen van De Hudsonhof zijn:

  • Corrine Kramer, e-mail info@leefup.nl en tel. 06-10709286
  • Emel Can, e-mail can62@gmail.com en tel 06-21213084